Normal_recht_rechtzaak_rechtsgebouw

ZWOLLE – De Zwolse rechtbank heeft de 21-jarige A.K. uit Deventer, die op 12 maart een 17-jarige medeleerling op het ROC in Deventer neerstak, twaalf maanden cel opgelegd, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook moet K. als de reclassering dat nodig acht, meewerken aan hulptrajecten, zo meldt De Stentor.

Wat precies de reden was van de steekpartij, werd ook tijdens de rechtszaak niet duidelijk. K. verklaarde dat hij ruzie met het slachtoffer kreeg en hem neerstak omdat hij zich bedreigd voelde. Het slachtoffer laat echter weten dat hij door K. agressief benaderd werd, en met een zwaaiende beweging werd neergestoken.

Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, waar de verwondingen achteraf mee bleken te vallen.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat K. lijdt aan een angststoornis. Bovendien werd K. door diverse deskundigen minder toerekeningsvatbaar verklaard. De officier van justitie hield daar in de strafeis rekening mee. Desondanks achtte de aanklager doodslag bewezen en eiste vijftien maanden cel plus een verplichte behandeling van de angststoornis.

De rechter legde K. minder celstraf op, maar deelde de mening van de aanklager dat K. zich open moet stellen voor behandeling. Mede daarom werd een deel van de straf voorwaardelijk opgelegd, als stok achter de deur.

© Nationale Onderwijsgids / Jannes Oosterveld