Amsterdam biedt hulp aan gezinnen met laag inkomen die toeslagen mislopen

De gemeente Amsterdam gaat mensen die toeslagen mislopen direct compenseren. Het gaat om een specifieke groep Amsterdammers waarbij 1 partner geen inkomen heeft en de ander een uitkering bij het UWV. Deze mensen moeten ten onrechte huur- of zorgtoeslag terugbetalen of lopen deze toeslagen juist mis. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

Het bedrag dat gezinnen mislopen, kan jaarlijks oplopen tot meer dan 500,- euro. Dat is een groot tekort voor mensen die al van een minimuminkomen moeten rondkomen.

Automatisch compenseren 

Het Rijk erkent de fout en werkt aan een oplossing. In de tussentijd kunnen mensen om wie het gaat zich melden bij gemeenten voor bijzondere bijstand. Maar er zijn maar weinig mensen die dat weten. De gemeente Amsterdam gaat deze groep mensen daarom automatisch compenseren. Het gaat naar schatting om 250 Amsterdammers die vanaf september worden geholpen.

Niet alle Amsterdammers die te weinig toeslagen ontvangen, zijn bij de gemeente bekend. Onze medewerkers en de buurtteams worden getraind in het herkennen en snel kunnen ondersteunen van Amsterdammers die hiermee te maken hebben.

Complexiteit van de belastingwetgeving en toeslagen 

Om het probleem uiteindelijk echt op te kunnen lossen, moet het Rijk iets doen aan de complexiteit van de belastingwetgeving en toeslagen. Als de fout snel wordt rechtgezet, lopen mensen geen toeslagen mis en hoeven gemeenten deze bijzondere bijstand niet te verlenen.

Door: Nationale Onderwijsgids