Normal_pexels-lina-kivaka-1741231__1_

Volgens de jaarverantwoording van 2022 heeft Zwolle de wet Kinderopvang goed uitgevoerd. Vorig jaar heeft de gemeente een gezonde, veilige en verantwoorde kinderopvang gecreëerd. Deze conclusie is getrokken volgens een nota die naar de gemeenteraad was gestuurd. Dit meldt Focus Zwolle.

De kwaliteit van de kinderopvanglocaties wordt gehandhaafd door een college van burgemeesters en wethouders, waarbij toezichthouders van de GGD de controles uitvoeren. Elk jaar krijgt de Inspectie van het Onderwijs vóór 1 juli een rapport van gemeenten over werkzaamheden van het jaar ervoor. Hier staat de uitvoering van de wettelijke taken beschreven. 

Rustig jaar

Het rapport van 2022 is het eerste verslag waarbij corona en bijkomende maatregelen maar een beperkte impact hadden. Doordat het aantal aanvragen voor nieuwe locaties sterk daalde en het aantal vervolgonderzoeken naar overtredingen miniem was, is er over 2022 een voordeel van 93.000 euro ontstaan. Dit is verrekend in de jaarrekening van de gemeente.
 
De resultaten uit de jaarverantwoordingen zullen door gemeenten gebruikt worden om toezicht en handhaving van de Wet kinderopvang te verbeteren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch