Maandag en dinsdag hitteplan en smogwaarschuwing

Maandag en dinsdag is het warm, heel warm. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of in de tuin, maar voor anderen is het minder prettig. Mensen die niet in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen, zoals (zeer) jonge kinderen, hebben op warme dagen meer aandacht nodig om overlast door hitte te beperken. Daarom treedt vanaf maandag 18 juli 2022 het Nationaal Hitteplan in werking. Door hitte kan ook smog ontstaan. Mensen die hier gevoelig voor zijn, kunnen hierdoor klachten krijgen. Daarom geldt er ook een smogwaarschuwing. Dit meldt het RIVM. 

Warm weer kan er voor zorgen dat mensen die niet in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen, ongemakken (zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen) en ernstigere gezondheidsproblemen (zoals uitdroging en hitteberoerte) kunnen ervaren. (Zeer) jonge kinderen kunnen zonder het nemen van maatregelen makkelijk ongemakken of gezondheidsproblemen ondervinden.

Ongemakken en gezondheidsproblemen voorkomen

De belangrijkste tips voor iedereen die helpen ongemakken en gezondheidsproblemen door de hitte en smog te voorkomen, zijn voldoende water drinken, de woning koel houden door zonwering, ventilator of airconditioning en lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond beperken. Daarnaast is het verstandig om verbranding door de zon te voorkomen. Hiervoor is goede bescherming belangrijk.

Nationaal Hitteplan

Het Nationaal Hitteplan is een plan van aanpak dat gericht is om organisaties, professionals en vrijwilligers tijdig te attenderen dat er aanhoudend warm weer voorspeld is waarbij maatregelen genomen dienen te worden ter bescherming van kwetsbare groepen. Op deze manier kunnen maatregelen op tijd worden genomen om ongemakken en gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen zoals ouderen te verminderen en (waar mogelijk) te voorkomen. Als het langere tijd heet is en de temperatuur erg hoog oploopt, kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of hitte uitputting.

Door: Nationale Onderwijsgids