RIVM activeert hitteplan in delen van Nederland

Voor vandaag en de komende dagen is warm weer voorspeld. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of terras, maar er zijn groepen kwetsbare mensen voor wie warm weer risico’s met zich meebrengt. Daarom activeert het RIVM vanaf 24 juni het hitteplan. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Dit meldt RIVM.

Het hitteplan geldt voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht. Volgens het KNMI kan het vandaag tussen de 26 en meer dan 32 graden worden. Het warme weer lijkt de hele week aan te houden, in de kustprovincies lijkt het minder lang te duren.

Extra aandacht voor baby's en jonge kinderen

Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral groepen kwetsbare mensen, zoals baby’s, ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf acties ondernemen als ze het te heet hebben. Het risico tijdens hitte bij jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat kinderen niet te warm gekleed zijn, niet verbranden, meer te drinken krijgen en rustiger aan doen. 

Door: Nationale Onderwijsgids