Week 6: Veel zieke leraren, elke dag frisdrank voor jongeren en ouders zijn blij

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Klassen vanwege zieke leraren naar huis gestuurd, want er zijn geen vervangers

Door de oplopende coronabesmettingen gaan steeds meer schoolklassen dicht, vooral vanwege afwezige leerkrachten. Bijna een kwart (23 procent) van de leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs zit inmiddels thuis, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De organisatie baseert zich op een peiling onder duizend schooldirecteuren. Vervangers zijn nauwelijks nog te vinden: 90 procent van de ondervraagde directeuren geeft aan dat dit niet lukt.

 

Dinsdag: Kunstdocenten voor de klas bij lerarentekort op basisscholen

Kunst- en cultuurcentrum Kubus in Lelystad biedt scholen in het basisonderwijs die last hebben van een lerarentekort een helpende hand. Door (kunst)docenten voor de klas te zetten en hen het onderwijs te laten verzorgen, kan door het lerarentekort voorkomen worden dat er lessen uitvallen. Bij kindcentrum Het Mozaïek is dit concept al zeer succesvol.

 

Woensdag: Elke dag frisdrank kopen en drinken vinden jongeren vrij normaal

Elke dag frisdrank drinken is normaal en hoort erbij. Dat vinden zeven van de tien jongeren, zo meldt de gemeente Amsterdam op basis van een GGD-enquête onder duizend jongeren (12-16 jaar) in heel Nederland en gesprekken met 48 jongeren uit de hoofdstad.

 

Donderdag: Studenten kunnen met behulp van Univé de studieschuld beperken en aflossen

Univé gaat studenten met een lening helpen bij het beheersbaar houden en aflossen van hun studieschuld. Met Toekomstgericht Studeren kunnen studenten vanaf 7 februari hun leengedrag op de website van de coöperatie in kaart brengen. Om vervolgens vast te stellen welke mogelijkheden en beperkingen hun schuldprognose in de toekomst met zich meebrengt. Volgens Ron Bavelaar, voorzitter van de Raad van Bestuur van Coöperatie Univé, is bewustwording het begin: "Uiteindelijk willen we studenten helpen om hun schuld zo laag mogelijk te houden en na hun studietijd zo snel mogelijk weer schuldenvrij te zijn." 

 

Vrijdag: Meerderheid van de ouders blij dat kinderen weer gewoon naar school gaan

85 procent van de ouders is blij met de versoepelde maatregelen. De helft vindt de huidige regels op scholen voldoende. Daarnaast zou ruim een derde (36 procent) graag nog verdere versoepelingen willen zien. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Ouders & Onderwijs onder ouders met kinderen op de basisschool en de middelbare school. 

Door: Nationale Onderwijsgids