Nieuwe inhoudskaart Digitale geletterdheid voor peuters beschikbaar

Vanaf nu is de nieuwe inhoudskaart Digitale geletterdheid beschikbaar voor peuters. Pedagogisch professionals kunnen bekijken wat ze kunnen doen met peuters met betrekking tot digitale geletterdheid. Want peuters groeien op in een wereld vol met media. Dit meldt SLO.

Ook peuters komen hoe dan ook in aanraking met verschillende media. Het is van belang dat samen erkend wordt dat verschillende media een rol spelen in de wereld van het jonge kind en dat pedagogisch medewerkers ervoor kunnen zorgen dat zij in aanraking komen met media die passen bij hun leeftijd.
 

Spel en media

In de inhoudskaart ligt de focus dan ook op het inzetten van spel en bewuste inzet van media door de pedagogisch professional waardoor het jonge kind op die passende manier in aanraking komt met al de verschillende mogelijkheden van media. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat er op een speelse manier een basis wordt gelegd om te werken aan de vier aspecten van digitale geletterdheid (ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, computational thinking en informatievaardigheden) zonder dat de media een doel op zich zijn.
 
Hierbij gaat het dus om het kennis maken en ervaringen op doen door te spelen, te kijken, te lezen, te luisteren en door te doen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids