Hoekstra: ook Snel bleef te lang defensief over toeslagen

Wopke Hoekstra bemoeide zich al snel na zijn benoeming tot minister van Financiën veel met de Belastingdienst. Zijn bemoeienis was groter dan die van zijn voorgangers, zegt de bewindsman in het verhoor over de affaire met de kinderopvangtoeslag. Er waren veel zorgen over de fiscus, maar de afdeling Toeslagen werd bij zijn aantreden gezien als het "best functionerende onderdeel" van de Belastingdienst.

Hoekstra gaf aan zijn hoogste ambtenaar wel aan dat hij de kinderopvangtoeslag als burger heel complex vond. Dat merkte hij uit zijn eigen omgeving.

Door de problemen met de computersystemen en de aantrekkelijke vertrekregeling waardoor te veel ervaren krachten weggingen bij de dienst, was de fiscus al vanaf het begin een zorgenkindje. Kort na zijn aantreden kwamen de problemen met de erf- en schenkbelasting aan het licht, waardoor een groot bedrag aan belastingen niet werd geïnd.

Kritiek op Snel

Voormalig staatssecretaris Menno Snel van Financiën reageerde niet snel genoeg op signalen over de omvang van de toeslagenaffaire en is "te lang meegegaan in de defensieve houding van de Belastingdienst". Hoekstra heeft zich uiteindelijk veel bemoeid met de affaire, toen Snel daarmee bezig was. Dat vond de staatssecretaris "niet altijd makkelijk", vertelt Hoekstra. "Het liefst wil je je eigen winkel runnen, en als dat goed gaat, dan kan dat ook." De minister laat doorschemeren dat hij niet te spreken was over de afhandeling van de toeslagenaffaire. De talenten van Snel lagen "vooral op het gebied van de fiscaliteit".

Toen steeds meer berichten over de toeslagenaffaire via de media en via Kamerleden naar boven kwamen, "was de reactie maar mondjesmaat". Dat ligt voor een groot deel aan de Belastingdienst, maar Snel heeft ook te lang die lijn volgehouden, meent Hoekstra.

Hoekstra's kritiek op de Belastingdienst werd hem niet altijd in dank afgenomen. "Je hoort via via dat mensen het vervelend vinden als je zegt dat de problemen groot, complex en hardnekkig zijn." Toch vond hij het belangrijk zich ermee te blijven bemoeien.

Door: ANP