Normal_rss_entry-240351

De Belastingdienst zet het werk van een omstreden team dat fraude aanpakt voorlopig stil. Het gaat om het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF), dat tussenpersonen onderzoekt en signaleert in de strijd tegen misbruik met overheidsgeld. Er zijn zorgen over het werk van het CAF, schrijven staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (Toeslagen) en Hans Vijlbrief (Belastingdienst) aan de Tweede Kamer.

De CAF-zaken werden bekend door de toeslagenaffaire, waarbij ouders die aangesloten zijn bij een 'verdacht' gastouderbureau onterecht hard werden aangepakt. Bij de inkomstenbelasting richt het CAF zich op belastingadviseurs die samen tienduizenden klanten hebben. Ook zij kregen te maken met de ontspoorde fraudeaanpak van de Belastingdienst, meldden RTL Nieuws en Trouw maandag.

Over die laatste onthullingen worden nog een hoop zaken onderzocht. Intussen nemen de staatssecretarissen een reeks forse maatregelen, waaronder het tijdelijk stopzetten van registratiesystemen bij de Belastingdienst. Dit gebeurde na onderzoek van KPMG naar FSV, een systeem dat fraude moest opsporen en ervoor zorgde dat mensen op 'zwarte lijsten' werden gezet. De resultaten van het KPMG-onderzoek, dat zich ook richtte op andere systemen, zijn "ernstig", schrijven de bewindspersonen. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens, die al onderzoek doet naar etnisch profileren bij de Belastingdienst, heeft besloten het zwartelijstensysteem onder de loep te nemen.

Kerndoelen

Er waren niet genoeg waarborgen om kerndoelen van de privacywet, zoals rechtmatigheid, behoorlijkheid, integriteit en transparantie te waarborgen. Hierdoor is de behandeling van burgers niet altijd zorgvuldig geweest, concludeert KPMG, wat in sommige gevallen gevolgen kon hebben voor hun portemonnee. Ook een aantal andere systemen voldoet niet aan de privacywet, en zijn daarom stilgezet. Ook hier wordt onderzoek naar gedaan.

Ook de bredere fraudeaanpak en de signalering van mogelijke fraude gaat op de schop. Het systeem stamt uit 2013 en de vele negatieve berichten over de Belastingdienst bewijzen dat dit systeem tekort schiet, schrijven Van Huffelen en Vijlbrief. Een eerdere belofte van het kabinet om de Belastingdienst van buitenaf te laten controleren, wordt momenteel uitgewerkt.

Door: ANP