FNV Overheid pleit voor parlementaire enquête Belastingdienst

FNV overheid wil dat er een parlementaire enquête komt naar de misstanden bij de Belastingdienst. "De onderste steen moet boven", zegt vakbondsbestuurder Mieke van Vliet van FNV Overheid. "Want was het de schuld van de (top) ambtenaren of voerden zij uit wat in feite een politieke opdracht was?" Dit meldt FNV.

Volgens van Vliet is het nog nooit zo slecht gesteld met de veiligheid op de werkvloer. "Nog steeds komen er lijken uit de kast bij de Belastingdienst. En nog steeds kunnen medewerkers misstanden niet melden bij de dienst."
 

Medewerkers voelen zich vogelvrij

Deze week boog de Tweede Kamer zich over de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst en over de aangifte die staatssecretarissen hebben gedaan tegen ambtenaren van de Belastingdienst. Ook vier directeuren zijn gevraagd terug te treden uit hun functie. Van Vliet: "De angst op de werkvloer is groot. De medewerkers voelen zich vogelvrij. In principe kan iedereen nu zonder rechtsgang uit zijn functie worden gezet. Dit versterkt de angstcultuur. Als medewerkers geen verantwoordelijkheid meer durven te nemen, maakt dat ze vleugellam."
 

Onderste steen moet boven 

FNV wil dat medewerkers weer veilig hun werk kunnen doen en dat de onderste steen boven komt. En dat kan alleen met een parlementaire enquête. Van Vliet: "Tot nu toe hebben al die verschillende onderzoeken, zoals van de ADR en van de onafhankelijke commissie Donner niet de onderste steen boven gehaald. Alleen een parlementaire enquete kan de vraag beantwoorden wat er mis ging en wie daarvoor verantwoordelijk is. Waren dat de topambtenaren of politici die de opdracht gaven?"
 
Door: Nationale Onderwijsgids