FNV: Belastingdienst dreigt in oude fout te vervallen

Het ministerie van Financiën schreef deze week in een brief aan de Tweede Kamer de Belastingdienst op te delen naar aanleiding van de toeslagenaffaire. De Belastingdienst wil een veilige werkomgeving en wil dit onder andere doen door twee personeelsraadpersonen aan te stellen, zodat medewerkers misstanden kunnen melden. FNV heeft geen vertrouwen in integriteitsraadspersonen die de Belastingdienst zelf uitkiest. Dit meldt FNV.

Uit een enquête die de bond onlangs hield, heeft 98 procent van de respondenten aangegeven dat zij een onafhankelijke paritaire commissie willen. FNV-bestuurder Mieke van Vliet: “In het verleden bleek de werkgeverscommissie ook al niet te werken, er melden zich toen weinig medewerkers.”
 

Enquête

Uit de enquête blijkt ook dat het vertrouwen onder het personeel ernstig is geschaad. “Daarom moeten integriteitskwesties voortaan beoordeeld worden door mensen die draagvlak van vakbonden en medezeggenschap hebben”, aldus Van Vliet. De werkgever miskent volgens Van Vliet de noodzaak van draagvlak onder het personeel. “Als er geen paritaire commissie wordt aangesteld worden dezelfde fouten uit het verleden herhaald”, aldus Van Vliet.
 
Door: Nationale Onderwijsgids