Normal_verkouden__ziek__hoesten_griep

In de laatste twee weken van december daalde het aantal mensen met griepachtige verschijnselen, maar expertisecentrum Nivel constateerde dat dit aantal in de eerste week van januari weer is gestegen. Vooralsnog is er geen sprake van een epidemie. Dit meldt VOS/ABB.

In de eerste week van dit jaar werden 40 mensen per 100.000 inwoners met griepachtige verschijnselen gerapporteerd. De epidemische grens ligt bij 60 mensen per 100.000 inwoners. Wanneer de stijging in hetzelfde tempo doorgaat, kan er op korte termijn sprake zijn van een griepepidemie. Baby's en jonge kinderen worden het vaakst getroffen (door verkoudheidsvirus RS) en ouderen worden ook niet ontzien.

Kerstvakantie

De laatste twee weken van vorig jaar daalde het aantal mensen met griepachtige verschijnselen. Dit kan verklaard worden doordat kinderen niet meer dicht op elkaar zaten, doordat ze kerstvakantie hadden.
 
Met name in de kleutergroepen wordt de griep snel verspreid onder andere leerlingen en onder personeelsleden.
 

Problemen in het onderwijs

De grieptrend lijkt tot nu toe veel op de trend van vorig jaar. Er was toen sprake van een milde griepepidemie. In het jaar daarvoor was er een langdurige epidemie gaande, waarbij er ook veel docenten ziek waren. Dat zorgde voor diverse problemen in het onderwijs.
 
Door: Nationale Onderwijsgids