Fotograaf: Michel van der Vis

Er komen steeds meer sport en outdoor bso’s in Nederland.Ook op steeds meer locaties voor onderwijs en opvang van UN1EK kunnen kinderen kennismaken met bekende en onbekende sporten en buiten spelen en ravotten in de natuur. Dit meldt UN1EK.

Bij de nieuwe sport en outdoor bso in Vlaardingen bijvoorbeeld kunnen kinderen na schooltijd en in de vakanties binnen en buiten sporten en spelen. “We maken gebruik van de sporthal in Polderpoort en spelen in de avontuurlijke omgeving in de Broekpolder,” vertelt locatiemanager Linda van der Vis. “Onze pedagogisch medewerkers dagen kinderen uit. In een cyclus van vier weken komen verschillende vormen van sport en spel aan bod. Kinderen mogen zelf ook meepraten over het programma. Op vrijdag ondernemen we outdoor activiteiten en gaan we struinen, klimmen, klauteren en op ontdekking in natuurgebied De Broekpolder. En ja, dan kunnen kinderen soms vies en nat worden.” 
 
Het is wetenschappelijk aangetoond dat buiten spelen en bewegen de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Creativiteit, nieuwsgierigheid en kwaliteit van spel nemen toe. Het is goed voor het concentratievermogen en kinderen leren beter omgaan met risico’s als vallen en uitglijden. Ook op scholen wordt steeds meer aandacht besteed aan bewegen met bijvoorbeeld ModderDag en Buitenspeeldag en het bevorderen van Gezonde Schoolpleinen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids