Normal_fotoooganp

Het Oogfonds en Specsavers kondigen vandaag hun samenwerking aan. Samen maken zij zich de komende jaren sterk voor kwalitatieve oogzorg in Nederland en het voorkomen van vermijdbaar zichtverlies. Dit doen zij onder andere door het geven van voorlichting aan consumenten en het mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek naar oogziektes. Dit meldt Stichting Oogfonds Nederland.

Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met slechtziendheid en ook blindheid. Dit komt voornamelijk door de vergrijzing en de stijging van het aantal mensen met diabetes. Daarnaast worden steeds meer Nederlandse kinderen bijziend. Wie sterk bijziend is, heeft een sterk verhoogde kans om later ernstig slechtziend te worden door een oogziekte.
 
Eind vorig jaar waarschuwde hoogleraar oogheelkunde Caroline Klaver er al voor dat de komende decennia vele tienduizenden Nederlanders blind dreigen te worden als gevolg van bijziendheid. Het zijn de kinderen van nu die te dichtbij lezen op schermen of in boeken. Meer buiten spelen, zeker twee uur per dag, kan helpen om deze forse toename van blindheid te reduceren.
 
De samenwerkingsovereenkomst werd getekend door Edith Mulder, directeur van het Oogfonds, en Remko Berkel, directeur van Specsavers Nederland. Edith Mulder: “Als we niets doen zal het aantal slechtzienden alleen maar verder toenemen. Het Oogfonds vraagt aandacht voor ogen met als doel slechtziendheid en blindheid te voorkomen en nieuwe behandelingen te ontdekken om oogaandoeningen te kunnen behandelen. Dit kunnen we niet alleen. Daarom werkt het Oogfonds samen met partners in het veld, zoals oogpatiënten(verenigingen), oogartsen, oogwetenschappers en de optiekbranche. We zijn dan ook erg verheugd met de nieuwe samenwerking met Specsavers die ons weer een stapje dichterbij ons doel brengt: onnodige slechtziendheid en blindheid zo snel mogelijk reduceren.” 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids