Oogfonds lanceert educatieve podcast over bijziendheid bij kinderen

Ouders/verzorgers zijn zich vaak niet bewust dat overmatig gebruik van mobiele telefoons en tablets ernstige en blijvende oogschade bij hun kinderen kan veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het Oogfonds onder ouders en jonge kinderen (5 t/m 12 jaar) naar hun schermgebruik thuis. De uitkomsten zijn zorgwekkend, daarom lanceert het Oogfonds een educatieve podcast. Meta Neeleman, directeur-bestuurder Oogfonds: “We willen ouders graag bewust maken van het feit dat langdurig gebruik van schermen op korte afstand kan leiden tot (hoge) bijziendheid. Als we niets doen, is bijziendheid in 2050 dé belangrijkste oorzaak van slechtziendheid. We pleiten voor het volgen van de 20-20-2 vuistregel, die ouders, jeugd- en kinderopvangprofessionals en leerkrachten kunnen gebruiken als richtlijn.” Dat meldt het Oogfonds.

Bijziendheid, ook wel bekend als myopie, is een oogaandoening waarbij objecten dichtbij scherp te zien zijn, maar objecten op afstand wazig lijken. Misschien denkt u dat het simpelweg dragen van een bril de oplossing is, maar het probleem gaat veel verder. Prof. Dr. Caroline Klaver aan het Erasmus MC en Radboudumc legt uit: “Kinderen brengen veel tijd door op schermen die binnen armlengte worden gehouden, wat de kans op bijziendheid aanzienlijk vergroot. Op latere leeftijd kan de bijziendheid tot ernstige oogaandoeningen leiden zoals glaucoom, myope maculadegeneratie en netvliesloslating. In een eigen studie hebben we net ontdekt dat 1 op de 2 jonge vrouwen (57 procent) van 25 jaar al myopie heeft ontwikkeld .” Dit betreft dus de generatie die vanaf jonge leeftijd in aanraking kwam met de eerste smartphones. Dit is een zeer verontrustende ontwikkeling.

Onderzoek onder ouders en jonge kinderen 

Om de omvang van het probleem te begrijpen, heeft het Oogfonds onderzoek gedaan onder ouders en jonge kinderen (5 t/m 12 jaar), gericht op hun schermgebruik thuis. Uit de resultaten blijkt dat bijna de helft van de 563 ondervraagde ouders niet weet dat bijziendheid ernstige gevolgen kan hebben voor de ooggezondheid. De andere helft is zich slechts bewust van oppervlakkige gevolgen, zoals slechter zicht of de noodzaak van een bril. Slechts een klein deel van deze ouders, minder dan 10 procent, is zich bewust van de ernstige oogaandoeningen die bijziendheid kunnen veroorzaken, en dat veel schermgebruik en te weinig buiten spelen hierbij grote boosdoeners zijn.

Dichtbij-schermgebruik 

Steeds meer kinderen zullen in de toekomst te maken krijgen met blijvende oogschade. In onderzoek geïnitieerd door het Oogfonds uitgevoerd in samenwerking met Bureau Objectief en mogelijk gemaakt door CooperVision zijn opmerkelijke inzichten naar voren gekomen over het dagelijks dichtbij-schermgebruik van kinderen. Bij kinderen van 5 t/m 8 jaar brengt 43 procent dagelijks 60 minuten of meer door op een scherm, waarbij 27 procent tussen de 60 – 90 minuten. Voor de groep van 9 t/m 12 jaar is dit percentage zelfs 74 procent, met een verontrustende 26 procent die zelfs meer dan 2 uur per dag achter het scherm spendeert. Dit suggereert dat er na schooltijd weinig tijd overblijft voor andere activiteiten zoals buitenspelen. Raadpleeg het volledige rapport voor diepgaandere inzichten.

Podcast OverZien 

Om ouders te informeren over myopie, het gebruik van beeldschermen bij kinderen en hoe hier verstandig mee om te gaan, introduceert het Oogfonds de podcastserie ‘OverZien’. In deze serie van drie afleveringen komen kinderen, specialisten en ervaringsdeskundigen aan het woord. Orthoptist en onderzoeker dr. Jan Roelof Polling aan het Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis maakt zich grote zorgen en geeft in de podcast onder meer aan: “Als een kind voor zijn tiende jaar bijziendheid ontwikkelt, wordt één op de vijf op latere leeftijd hoog bijziend. Van deze mensen (brilsterkte van min zes of hoger) wordt vervolgens één op de drie ernstig slechtziend of blind.”

De eerste podcast-aflevering is vanaf vandaag te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify, het YouTube kanaal en de website van het Oogfonds. De tweede en derde aflevering volgen op 19 en 26 oktober.

Door: Nationale Onderwijsgids