Normal_kinderopvang__opvanglocatie

Bedrijven uit de hoofdstad maken zich zorgen over het personeel in de kinderopvang. Door de aantrekkende economie gaan er meer kinderen naar de opvang, maar het aantal medewerkers groeit niet mee. Bovendien zijn per 1 januari van dit jaar de eisen wat betreft kwantiteit en kwaliteit van de opvang vernieuwd. Dat meldt AT5.

Een van die nieuwe regels is dat er vanaf nu één begeleider per drie kinderen (in plaats van vier) moet zijn. Daarnaast moet er voor alle kinderen een zogeheten pedagogische mentor zijn. Deze maatregelen zorgen ervoor dat huidige medewerkers steeds meer druk ervaren.

Cor Schuurman van opvanglocatie de Tinteltuin maakt zich vooral zorgen over het uitblijven van de groei in personeel, zeker nu de vraag naar kinderopvang groter wordt. De vele extra handen die er momenteel nodig zijn ontbreken, waardoor huidige werknemers in de kinderopvang meer moeten doen.

Geschat wordt dat Amsterdam de komende jaren tweehonderd tot driehonderd extra medewerkers nodig heeft om de werkdruk te verminderen. Gelukkig lijkt het erop dat er momenteel weer meer studenten kiezen voor een pedagogische opleiding. Volgens opleidingsmanager Jurjen Sloostra van het ROC Amsterdam stappen veel studenten over naar zo’n studie, omdat de kans op werk binnen die sector nu groot is.

Totdat de huidige aanwas nieuwe studenten klaar is met hun opleiding en aan het werk kan, moet de gemeente Amsterdam andere maatregelen nemen. Zo wordt er bijvoorbeeld geprobeerd om mensen uit andere branches te benaderen om zich te laten omscholen, zodat ze in de kinderopvang kunnen werken. Ook probeert de gemeente mensen te motiveren door gecombineerde functies mogelijk te maken. Tot slot ziet Amsterdam graag dat de opleidingen voor kinderopvang in de hoofdstad er alles aan doen om nóg meer nieuwe studenten te trekken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids