Normal_kinderopvang_jongen_verf_handen_met_verf

Gemeenten hebben onder voorwaarden de mogelijkheid om een extra tegemoetkoming te geven voor kortdurende peuteropvang aan ouders met recht op kinderopvangtoeslag (KOT). Dat stelt Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken in een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer. Voor ouders, gemeenten en ondernemers is dat een stap in de goede richting. Dat meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Omdat de uurprijs van kortdurende  opvang hoger is dan de kostprijs van dagopvang, geven veel gemeenten een extra subsidiebijdrage aan ouders met een KOT. In de Handreiking Juridische vraagstukken Harmonisatie van Sociaal Werk Nederland staat echter omschreven dat dit niet binnen de kaders van wetgeving rondom subsidies, staatssteun en aanbesteding past.  Hierdoor werd gevreesd dat de toegankelijkheid van peuteropvang in het geding zou kunnen komen.

Van Ark deelt in de brief dus mee dat zij voor een bredere opvatting van die wetgeving is. Zij schrijft dat het denkbaar is “dat gemeenten indirect een rol vervullen voor werkende ouders door het omlaag brengen van de uurprijs, zolang een gelijk speelveld voor alle kindercentra wordt geborgd en er rekening wordt gehouden met het staatssteun- en mededingingsrecht.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids