Normal_kov__spelen__zandbak__peuter__kind

De nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken, Tamara van Ark, zegt dat de implementatie van de Wet IKK en de harmonisatie soepel verloopt. De wetswijzigingen omtrent deze twee onderwerpen in de kinderopvang gaan per 1 januari van het nieuwe jaar in. Van Ark maakte hierover de balans op middels een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt Kinderopvang Totaal. 

In de eerste maanden van dit jaar kwam al naar voren dat circa 60 procent van de gemeenten geen of enkele peuterspeelzalen geregistreerd had staan. Bij de andere 40 procent was het harmoniseren van peuterspeelzalen al in gang gezet. De gemeenten waarbij peutervoorzieningen al geharmoniseerd zijn, blijft het kortdurende aanbod van kinderopvang in stand.

Volgens Van Ark is het echter nog wel nodig om werkende ouders ertoe aan te zetten kinderopvangtoeslag aan te vragen. Het gaat hierbij m ouders die gebruikmaken van opvang in een (voormalige) peuterspeelzaal. Dit hadden zij voor 15 november moeten doen, om per 1 januari van 2018 de toeslag te ontvangen.

Nog niet overal verloopt de administratie wat betreft de kinderopvangtoeslag soepel. Dat komt omdat de registratienummers van peuterspeelzalen in het Landelijk Register Kinderopvang pas vanaf 1 januari worden omgezet naar de kinderopvang. Dit komt niet voor in de brief van de staatssecretaris. Zij schrijft alleen dat ouders die de deadline van 15 november niet hebben gehaald, de opvangkosten van januari 2018 zelf moeten voorschieten.

In een officiële handreiking die gemeenten ontvangen hebben, staat dat gemeenten niet de vrijheid mogen houden wat betreft uurprijzen van kort- en langdurige opvang. Van Ark schrijft: “Ik heb een bredere opvatting over dit aspect dan de opvatting die is opgenomen in de handreiking. Naar mijn mening is het denkbaar dat gemeenten indirect een rol vervullen voor werkende ouders door het omlaag brengen van de uurprijs, zolang een gelijk speelveld voor alle in de gemeente gevestigde kindercentra wordt geborgd en er rekening wordt gehouden met het staatssteun- en mededingingsrecht.”

In de brief schrijft Van Ark verder dat ondernemers de afgelopen tijd in zestien bijeenkomsten bijgepraat zijn over de Wet IKK. Over dit onderwerp staan begin 2018 nog eens twintig regiobijeenkomsten op het programma.

De staatssecretaris kondigde daarnaast in de brief het door voormalig minister Asscher beloofde onderzoek aan naar de financiële gevolgen van de aanpassing van de beroepskracht-kindratio. Bij dat onderzoek wordt er gekeken naar de extra kosten voor kinderdagverblijven en voor locaties van verschillende omvang. In het eerste kwartaal van 2018 wordt dit onderzoek naar de Kamer verstuurd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids