Normal_lodewijk_asscher_foto_nog

De ministerraad heeft vorige week ingestemd met het invoeren van de Wet minimumloon (Wml) voor 60.000 extra werknemers. Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor gastouders die kinderen uit meerdere gezinnen bij één van de vraagouders thuis opvangen. Dit melden KennisNetwerk gastouderopvang en Brancheorganisatie kinderopvang.

Om uitbuiting te voorkomen besloot het kabinet eerder al dat werknemers die werken onder een overeenkomst van opdracht (ovo) tenminste het wettelijk minimumloon (wml) moeten ontvangen. Deze wet zou daardoor ook gastouders verplichten om van elke vraagouder het minimumloon te krijgen. Minister Asscher besloot echter na overleg met de brancheorganisaties een uitzondering te maken voor gastouders die in hun eigen huis kinderen opvangen.
 
Met de nieuwe maatregel is er nog onduidelijkheid over gastouders die kinderen uit meerdere gezinnen bij één van de vraagouders thuis opvangen. Zij vormen vooralsnog geen uitzondering op de nieuwe regels voor het minimumloon. Het ministerie zoekt momenteel uit of er bij deze gastouders sprake is van een overeenkomst van opdracht en om hoeveel gastouders het gaat. Naar verluidt gaat het om een groep van circa 500 tot 1000 gastouders.
 
De Brancheorganisatie Kinderopvang, de VGOB en het Platform Gastouderopvang willen dat er ook een uitzondering komt voor deze groep gastouders. Zij moeten wel recht krijgen op het minimumloon, maar niet per vraagouder.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids