Normal_vaccinatie_prik_2534

In verschillende Europese landen, waaronder Belgie en Duitsland, zijn kinderen besmet geraakt met de mazelen. Het RIVM verwacht niet dat er in Nederland een epidemie zal uitbreken, maar toch blijft het alert. Tot nu toe zijn er dit jaar twee meldingen van besmetting met de mazelen geweest. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Ongeveer 95 procent van de Nederlanders is ingeënt tegen de mazelen. “De overige 5 procent heeft de ziekte waarschijnlijk onlangs gehad, waardoor er geen gevaar op besmetting meer is”, stelt Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma. De laatste keer dat er in Nederland een mazelenepidemie uitbrak was tussen tussen mei 2013 en maart 2014.  Deze was voornamelijk onder niet gevaccineerde, orthodox-protestantse schoolkinderen. 
 
In de kinderopvang ontstond hierna een discussie over het weigeren van niet-ingeënte kinderen in de kinderopvang. Toen werd een acht maanden oude baby in Den Haag ernstig ziek door de complicaties van een besmetting met mazelen op de kinderopvang. Hij zou zijn besmet door een ouder kind dat bewust niet was ingeënt. De baby zelf zou zijn eerste inenting tegen mazelen met 14 maanden krijgen volgens het vaccinatieschema van het RIVM.
 
Volgens Gjalt Jellesma, voorzitter van belangenorganisatie van ouders in de kinderopvang BOinK, hebben ouders het recht om hun kind niet te laten inenten, maar andere ouders hebben ook het recht om dat te weten, zo liet hij november vorig jaar weten. Zij kunnen dan op basis van deze informatie een weloverwogen keuze maken om hun kind wel of niet te plaatsen in die groep van de kinderopvang. Jellesma vindt dat de politiek uitspraak moet doen of kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen mogen weigeren of niet. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids