Normal_school_opvang_kind_peuter_baby

Vanaf 20 juni vinden diverse regiobijeenkomsten plaats voor leidinggevenden in de kinderopvang over de invoering van het taalniveau 3F in de vroeg- en voorschoolse educatie (vve). De bijeenkomsten zijn bedoeld voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in de kleine gemeenten die vve aanbieden. Voor de grote en  middelgrote gemeenten volgen in het najaar aparte bijeenkomsten. Dit meldt Branchevereniging Kinderopvang.

Kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen die vve aanbieden moeten voldoen aan de eisen van het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie. Recent zijn enkele wijzigingen doorgevoerd in het besluit, waaronder de eisen voor het taalniveau van pedagogisch medewerkers. Begeleiders op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal moeten het Nederlands beheersen op niveau 3F. Dit niveau staat gelijk aan een mbo-4 of havo-niveau.  De eis geldt al voor organisaties in de grote en middelgrote gemeenten (G37 en G86) en zal voor de kleine gemeenten vanaf 1 augustus 2019 van kracht worden. Vanaf dit jaar ontvangen de kleine gemeenten hiervoor extra budget van de overheid.

De Brancheorganisatie Kinderopvang, Sociaal Werk Nederland en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang organiseren de regiobijeenkomsten om leidinggevenden die het betreft op de hoogte te brengen van de stand van zaken en de ontwikkelingen in het vve-beleid. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen met collega's. Daarnaast is er aandacht voor de vraag hoe een geschikte taaltoets en taalcursus te kiezen voor de medewerkers.

De regiobijeenkomsten vinden plaats op 20 juni in Amersfoort, 22 juni in Leiden, 26 juni in Eindhoven, 4 juli in Assen en 6 juli in Hengelo. Deelname is gratis en lidmaatschap van de brancheorganisaties is geen vereiste. Meer informatie over het programma en inschrijving volgt binnenkort op www.kinderopvang.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids