Normal_leidster__kinderopvang__kov__opvang__kinderen

Baby’s en peuters krijgen vanaf volgend jaar betere dagopvang. Ook bij de peuterspeelzalen gaat de kwaliteit omhoog. Daarbij krijgen werkende ouders die gebruik maken van peuterspeelzalen straks ook recht op kinderopvangtoeslag, zoals die nu al geldt voor de kinderopvang. De Tweede Kamer stemde gisteren in grote meerderheid vóór twee wetsvoorstellen van minister Asscher van Sociale Zaken: het wetsvoorstel Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang en het wetsvoorstel Harmonisatie Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk.  Dit meldt Rijksoverheid.

De kwaliteit van de kinderopvang en peuterspeelzalen gaat vanaf volgend jaar verder omhoog en er komt voor werkende ouders één financieringssysteem, de kinderopvangtoeslag. Die wordt vanaf volgend jaar gegeven voor zowel kinderopvang als peuterspeelzalen.

Het belangrijkste doel van de nieuwe wetten is dat in de toekomst iedereen terecht kan bij kwalitatief hoogstaande kinderopvang en peuterspeelzalen. De kwaliteit van de kinderopvang en de peuterspeelzalen gaat omhoog. Voor allebei gaan nu dezelfde, strengere kwaliteitseisen gelden. Daarmee maakt het voor peuters niet meer uit waar ze naartoe gaan.

Dankzij de extra kwaliteitseisen komt er meer aandacht voor de ontwikkeling van kinderen. Alle medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzalen moeten goed Nederlands spreken. Er komen minimale taaleisen. De kinderopvangmedewerkers krijgen ook coaching tijdens het werk. De opvang van baby’s wordt beter. Leidsters krijgen meer tijd en aandacht per baby, omdat zij straks voor minder baby’s hoeven te zorgen dan nu.

De nieuwe Kinderopvang-wetten kunnen rekenen op een breed draagvlak. De Brancheorganisatie Kinderopvang, Sociaal Werk Nederland (de vroegere MO-groep) en BMK, ouderorganisatie Boink, de FNV, het CNV en de VNG staan achter de plannen. Met de gemeenten is eerder al afgesproken dat ook peuters van niet-werkende ouders naar de opvang moeten kunnen.

Beide wetsvoorstellen treden, als de Eerste Kamer binnenkort ook instemt, op 1 januari 2018 in werking.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids