Normal_kind_misbruik_knuffel

De kwaliteit, toezicht en veiligheid van gastouderopvang kan een stuk beter. Het SBS6-programma Undercover in Nederland laat komende zondag zien dat kinderopvang bij gastouders lang niet altijd rooskleurig verloopt. Het project Kwaliteitsbevordering Gastouderopvang krijgt daarom binnenkort extra aandacht. Dat meldt Kinderopvang Totaal.

Het verschil met een kinderdagverblijf is dat gastouders geen zogenaamd 'vierogenprincipe' kennen. Daarnaast werken gastouders onder minder toezicht en vaak alleen. Minister Asscher van Sociale Zaken wil dat dit beter verdeeld wordt en gaf daarom deze week het startsein voor het project Kwaliteitsbevordering Gastouderopvang. De rol van het gastouderbureau moet hierin belangrijker worden. Asscher heeft daarnaast plannen om het systeem van permanente educatie voor gastouders in te voeren. Ook moet er volgens hem een IKK-akkoord worden afgesloten. Tot slot zou de minister graag zien dat familiaire gastouderopvang ingeperkt wordt.

In het tv-programma van Alberto Stegeman wordt een geval van kinderporno onthuld. De man van het betreffende gastoudergezin in Heerhugowaard zou zich bovendien aan een van de oppasmeisjes hebben vergrepen. De politie doet momenteel onderzoek naar de zaak.

Stegeman zat afgelopen week al aan tafel in het programma Jinek. Samen met Richard Korver, de advocaat die in 2010 betrokken was bij de Amsterdamse Zedenzaak, kaartte hij de problemen in de gastouderopvang aan. Genoemd werd dat kinderdagverblijven veel veiliger zijn geworden sinds die zedenzaak, maar dat dit niet geldt voor de opvang via gastouders. Zij pleiten daarom, net als minister Asscher, voor een verscherpt toezicht. De heren benadrukken echter dat het hier om een incident gaat, dat net zo goed op een kinderdagverblijf had kunnen plaatsvinden. Goed toezicht geldt daarom voor alle gebieden binnen de kinderopvang.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids