Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet

“Een mishandeld kind heeft maar één persoon nodig om voor hem of haar de cirkel van geweld te doorbreken. Kijk dus niet weg, maar kom in actie bij een vermoeden van kindermishandeling.” Deze oproep doet de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik met de online campagne #ikkijknietweg in de door haar georganiseerde Week tegen Kindermishandeling. Deze week vindt plaats van 14 tot en met 20 november. Dit meldt de Taskforce kindermishandeling.

Mishandelde kinderen die er zelf niet over durven praten, hebben mensen in de omgeving nodig die hun signalen opmerken en hier melding van maken, zegt Eberhard van der Laan, naast burgemeester van Amsterdam ook voorzitter van de Taskforce. “We weten uit cijfers dat helaas nog te veel mensen niets doen bij een vermoeden van kindermishandeling. Zo komt 45 procent van de Nederlanders bijvoorbeeld pas in actie als ze zeker weet dat er sprake is van kindermishandeling. En dat is erg jammer, want de meeste vermoedens blijken achteraf terecht”, geeft Van der Laan aan.
 
Naast onzekerheid over het eigen gevoel zijn er nog andere drempels om niet in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling, zoals bijvoorbeeld angst voor de consequenties om in te grijpen. “Het zijn allemaal begrijpelijke onzekerheden, maar ik roep iedereen op toch over die drempels heen te stappen. Kijk niet weg en kom in actie. Hiermee kun je de wereld van een mishandeld kind compleet veranderen. Voor advies of hulp kun je altijd terecht bij Veilig Thuis via 0800-2000. Daar krijg je een hulpverlener aan de telefoon die samen bekijkt welke stappen gezet kunnen worden en welke professionele hulp nodig is. Bellen kan ook anoniem”, aldus Van der Laan.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids