Te weinig docenten voor de duizenden Oekraïense schoolgangers

Taalscholen en gemeenten geven aan dat er te weinig docenten zijn om alle Oekraïense kinderen in Nederland les te kunnen geven. Er is al een groot lerarentekort en het is lastig om nieuwe mensen te vinden. Minister Dennis Wiersma zegt dat er zo’n 15.000 tot 25.000 kinderen naar Nederland kunnen komen. Dat meldt de NOS. 

Het kabinet wil juist dat Oekraïense kinderen een plek vinden in het nieuwkomersonderwijs. Dat zijn taalscholen of taalkassen. In het voortgezet onderwijs gaat het dan om schakelklassen. Vluchtelingen leren dan eerst Nederlands voordat ze doorstromen naar het reguliere onderwijs. 

Taskforce 

Een taskforce in Almere gaat meer opvang regelen. Daarbij krijgen kinderen lessen sport en cultuur en ook nieuwkomersonderwijs en les in het Oekraïens. Qua aanmeldingen gaat het hard, maar op dit moment is er nog maar één leraar voor gevonden. 

Lerarentekort 

De PO-Raad bevestigt de problemen ook. “Er is een enorm lerarentekort in het hele primaire onderwijs. Dat merk je nu ook voor de speciale taalscholen die nu al die extra leerlingen op zich af zien komen.”

“Onderwijs aan deze kinderen vraagt om specialistische kennis, dus we zetten in op nieuwkomersonderwijs. Dat proberen we maximaal op te schalen. Als dat niet lukt dan gaan we tijdelijke onderwijsvoorzieningen voor deze kinderen maken, om te voorkomen dat ze massaal in het reguliere onderwijs komen”, aldus Wiersma. 

Sociaal-emotionele ontwikkeling 

De minister benadrukt dat de kinderen goed opgevangen moeten worden. Dus de lessen zullen deels in eigen taal zijn en met veel aandacht voor sociaal-emotionele ontwikkeling. 

Weinig vertrouwen 

De Onderwijsraad lijkt er alleen vrij weinig vertrouwen in te hebben. Ze schreven vorige week dat het Nederlandse onderwijs onvoldoende is voorbereid op de komst van veel vluchtelingen. Er is volgens de raad decennialang te weinig in het onderwijs geïnvesteerd. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk