Normal_babyopvang__opvang__kov__baby__stoeltje

Op donderdag 15 september is het de Dag van de Gastouder. KennisNetwerk GastouderOpvang (KNGO) wil deze dag aangrijpen om het vak en het imago van de gastouder in de schijnwerpers te zetten. Gastouderopvang valt onder de Wet Kinderopvang en is dus een professionele vorm van kinderopvang, naast kinderdagopvang en peuterspeelzaal. Ondanks dat heeft de gastouderopvang nog altijd te kampen met een imagoprobleem. Dat meldt KNGO.

Onlangs sprak Maarten Bloem, woordvoerder van CBS, over “andere vormen van opvang, zoals gastouders en familie” en noemde hij “formele opvang, zoals crèche of peuterspeelzaal” en los daarvan “gastouder en familie”. Een dergelijke officiële verklaring zorgt voor frustratie bij gastouders die aan alle eisen voor de Wet Kinderopvang voldoen, stelt KNGO. 

KNGO heeft het komende jaar een plan uitgezet om dit door middel van diverse acties aan te pakken. Vooral de zichtbaarheid van gastouders en hun kwaliteiten wil KNGO naar buiten brengen. Zo wil de organisatie zorgen dat partijen die te maken hebben met gastouderopvang beter op de hoogte kunnen blijven van wat er leeft in de gastouderopvang. Het nieuwe vakblad voor gastouderopvang, WijZ! Magazine, wordt daarom sinds januari 2016 uitgegeven.

De organisatie wil het imago van gastouders verbeteren en roept gastouders op om hierbij te helpen. Door actief bij te dragen aan een positief imago kan de gastouder zelfs mooie prijzen winnen. Zoals een spel-, speel-, en leespakket of een batmobiel loopauto. De hoofdprijs is een super-straatfeest op de Dag van de Gastouder op 15 september. KNGO regelt een compleet straatfeest voor deze gastouder, de gastkinderen en omwonende kinderen. Op www.kennisnetwerkgastouderopvang.nl is meer informatie te vinden over de Dag van de Gastouder en hoe gastouders kans maken op de prijzen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids