Normal_kinderopvang__kinderen__praten__kov__opvang

Verreweg de meeste peuter leren thuis voldoende om goed te kunnen starten op de basisschool. Daarom stelt het Centraal Planbureau (CPB) dat het gemiddeld geen leerwinst oplevert om vroeg- en voorschoolse educatie (vve) aan alle Nederlandse kinderen aan te bieden. Het levert wel leerwinst op voor peuters die risico lopen op leerachterstanden. Dat concludeert CPB in de publicatie 'Kansrijk onderwijsbeleid'. Dat meldt CPB.

Volgens het CPB zijn in het buitenland spectaculaire resultaten gevonden van vve. Zo blijkt bijvoorbeeld dat vve in het buitenland de leerprestaties van peuters en kleuters dusdanig kan beïnvloeden dat zij er later op de arbeidsmarkt nog voordeel bij hebben. In Nederland vinden de meeste studies geen effect van deze investering, schrijft CPB in het rapport. Wel is het in ons land aangetoond dat de vve in ieder geval leidt tot minder doubleren in groep twee.

Verder heeft de vve in Nederland alleen leerwinst voor peuters die risico lopen op leerachterstanden. Zo levert 14 uur extra per week voorschoolse educatie 14 procent van een onderwijsniveau op. Dit kost ongeveer 5000 euro per leerling. Het verhogen van de huidige medium kwaliteit van voorschoolse educatie naar hoge kwaliteit levert volgens CPB 4 procent van een onderwijsniveau op voor deze doelgroep. Dit kost ongeveer 1000 euro per leerlingen.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs maakte onlangs al bekend dat uit drie onderzoeken is gebleken dat jonge kinderen van 2,5 tot 4 jaar hun taalachterstand fors inlopen als ze deelnemen aan voorschoolse educatie. 

© Nationale Onderwijsgids