Normal_kinderopvang_peuter

De vraag naar kinderopvang zal in het nieuwe jaar niet verder teruglopen. Mogelijk is er zelfs sprake van een lichte groei van het aantal kinderen dat naar de opvang gaat. Toch zullen de gevolgen van de achterliggende bezuinigingen nog jaren voelbaar zijn in de sector. Dit stelt de ING in het document 'Vooruitzicht Public Sector' waarin het economisch bureau van de bank zijn verwachtingen voor de maatschappelijke sector uiteenzet. Dit meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.

In het document besteedt ING aandacht aan de verschillende takken van maatschappelijke dienstverlening, waaronder kinderopvang. Door de intensivering van de kinderopvangtoeslag en de aantrekkende arbeidsmarkt is de ING positief gestemd over de toekomst van de branche. Wel waarschuwt de bank voor het “na-ijleffect” van de bezuinigingen van de afgelopen jaren. De gevolgen hiervan zullen nog jaren doorwerken, luidt de verwachting. Dit komt omdat ouders die eenmaal een passende oplossing hebben gevonden om werk en kinderen te combineren, dit niet zomaar veranderen, redeneert de bank.

Voor de kinderopvangsector is daarom flexibiliteit en ondernemerschap essentieel, schrijft ING. De markt waarin kinderdagverblijven en gastouders opereren is veeleisend. Zowel van de kant van de de ouders als van de overheid. Daarom wordt samenwerking met maatschappelijke partners en het leren kennen van de klanten steeds belangrijker, aldus ING.

© Nationale Onderwijsgids