Normal_gezin_moeder_vader_kind_familie

Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit, pleit voor een vaderschapsverlof van tien dagen, in plaats van de twee dagen zoals nu het geval is. Met meer dagen zouden mannen beter in hun vaderrol groeien. Volgens het kenniscentrum doen kinderen het beter op school wanneer vaders langer en intensiever bij de opvoeding van hun kind betrokken zijn. Dat meldt RTL Nieuws. 

Het kenniscentrum benadrukt dat de eerste 1000 dagen cruciaal zijn  voor de ontwikkeling van kinderen. Eerder bleek ook al dat de aanwezigheid van een vader invloed heeft op de (school)prestaties van kinderen. Volgens Dianda Veldman, directeur van Rutgers, is het in het belang van de baby's als de vaders langer verlof kunnen krijgen. Nu kunnen niet alle vaders het zich veroorloven om onbetaald verlof op te nemen om in de eerste weken voor kind (en moeder) te zorgen. Langer vaderschapsverlof moet dit probleem oplossen.

Veldman zegt dat er bij de Nederlandse regering gebrek is aan 'vaderschapsbeleid'. Volgens Veldman is Nederland een beetje het lelijke eendje, met twee dagen betaald en drie dagen onbetaald verlof. Uit een rapport van het kenniscentrum blijkt dat Nederlandse vaders vaak niet uit eigen beweging meer zorg voor hun kind op zich nemen. Volgens het kenniscentrum komt deze passiviteit van de Nederlandse man niet ten goede aan de ontwikkeling van het kind. Zo doen kinderen waarbij de vaders langer en intensief betrokken zijn bij de opvoeding het beter op school en komen ze minder in de criminaliteit terecht.

© Nationale Onderwijsgids