Mobieltjesverbod op vier op de vijf middelbare scholen

Het mobieltjesverbod dat op 1 januari 2024 is ingegaan op middelbare scholen is inmiddels op 80 procent van de scholen doorgevoerd. Uit onderzoek van het Kohnstamm Instituut onder bijna zeshonderd scholen blijkt dat het beleid dat hiervoor is opgesteld in lijn is met de afspraak: leerlingen mogen mobiele telefoons alleen nog in de klas gebruiken als dat nodig of als de gezondheid van de leerling daarom vraagt. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

Op de meeste scholen is dit beleid in lijn met de afspraken tussen het ministerie van Onderwijs en onderwijsorganisaties al ingevoerd. De meeste andere scholen waren nog bezig met het opstellen van beleid of hebben beleid dat strenger of juist minder streng is dan de afspraak.

Leerprestaties

De verwachting bij de meeste scholen (ruim 66 procent) is dat het mobieltjesverbod de leerprestaties zal bevorderen en ook goed zal zijn voor het welzijn van leerlingen en het klimaat op school. Een zeer klein aandeel scholen (1 procent) verwacht negatieve gevolgen door het mobieltjesverbod.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky