Mobieltjesverbod op middelbare scholen van kracht

Het landelijk verbod op mobiele telefoontjes in de klas is op 1 januari 2024 ingegaan. Middelbare scholieren kunnen dus onder schooltijd niet meer worden afgeleid door hun smartphone, tablet of smartwatch. Tenminste, dat is de bedoeling. Vooralsnog is het verbod eigenlijk een dringend advies en zijn de regels vrijblijvend. Dit melden NU.nl en Ouders & Onderwijs. 

Alle middelbare scholieren hebben met het verbod te maken, behalve leerlingen met speciale behoeften. Het is aan scholen zelf of ze het verbod alleen hanteren in de klas of bijvoorbeeld ook in de pauzes. Ook mogen zij zelf bepalen hoe leerlingen zich aan de regels kunnen houden.

Mobieltjesvrij sinds 2020

Mobiele telefoons leiden leerlingen af, zorgen voor slechtere schoolprestaties en leiden tot minder onderling contact. Daarom zijn veel scholen ook voor een smartphoneverbod. Het is echter niet bekend hoeveel scholen per 1 januari van start gaan met het verbieden van telefoons in het klaslokaal. Aan de andere kant zijn er ook scholen die al eerder zijn begonnen, zoals het Calvijn College in Goes waar telefoons sinds augustus 2020 zijn verbannen. De resultaten zijn veelbelovend en niet enkel op leerniveau. “Voorheen zaten leerlingen in stilte op de gang met hun telefoons. Ze praatten niet meer. Nu is het veel gezelliger. Ze staan weer rond de voetbaltafel.” Wel geeft de school nog les in mediawijsheid en is er dus volop aandacht voor goed gebruik van de smartphone en andere media-apparaten.

Effecten gemeten

Dit jaar kijkt het ministerie van Onderwijs naar het effect van de richtlijnen op scholen. Is er slechts een beperkt effect, dan kan er strenger worden opgetreden of zelfs een daadwerkelijk verbod volgen.

Vanaf volgend schooljaar geld het dringende advies ook voor kinderen op de basisschool en het speciaal onderwijs.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky