Normal_kinderopvang_peuter_kleuter_meisje_speelgoed_spelen

De twee Kamerleden Wouter Koolmees van D66 en Rik Grashoff van GroenLinks dienden tijdens het debat over het jaarverslag 2014 van het Rijk en de ministeries twee moties in over de kinderopvang. Zo is er een motie ingediend om een onafhankelijke second opinion op de raming voor de kinderopvangtoeslag. Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.

De Kamerleden hebben geconstateerd dat er de afgelopen jaren 900 miljoen euro uit het budget kinderopvangtoeslag niet aan de kinderopvangtoeslag is besteed. Volgens het Centraal Planbureau hebben ouders sterker gereageerd op de verhoging van de hun bijdrage aan kinderopvang dan gedacht. Hiermee zou er het risico zijn dat de huidige raming voor de komende jaren ook niet juist is en 'onderbesteding' ingebouwd is.

Op deze informatie zijn door Kamerleden twee moties ingediend. De eerste motie gaat over een second opinion van de raming voor de kinderopvangtoeslag. In een tweede motie pleiten de Kamerleden ervoor om de te verwachten meevaller in 2016 in te zetten door de regeling te verruimen. Daarmee kan het gehele budget voor de toeslag ingezet worden voor de kinderopvang. De moties worden besproken in het debat van eind juni over de Voorjaarsnota.

De Brancheorganisatie Kinderopvang ziet steun in de ingediende moties en roept nogmaals op om de financiële meevallers weer te investeren in de kinderopvang. Dit is niet alleen een effectieve manier om de werkgelegenheid van werkende ouders te stimuleren, maar het zal ook veel kinderen weer stabiliteit geven in de opvang en geeft hen een betere start in het onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids