Normal_peuter_kind_spelen_bellenblazen

De Belastingdienst heeft miljoenen aan fraude ontdekt bij 34 gastouderbureaus. De fraude is aan het licht gekomen na een administratiecontrole onder 700 gastouderbureaus. De laatste jaren zijn de eisen verscherpt voor kinderopvangorganisaties om rechtstreeks kinderopvangtoeslag te ontvangen. De verscherpte eisen blijken nu effectief, zo meldt Brancheorganisatie Kinderopvang. 

“Wij zijn geschrokken van dit nieuws. Als branche werken we intensief samen met het ministerie en de Belastingdienst om fraude en fouten te verminderen. De laatste jaren zijn regels aangescherpt en is het toezicht geïntensiveerd. Juist door deze maatregelen komen nu de rotte appels boven”, zegt Lex Staal, directeur Brancheorganisatie Kinderopvang. Mede door de wetgeving die van kracht is waardoor onderzoek gedaan kan worden over rechtmatig gebruik van het ontvangen van kinderopvangtoeslag door ouders, is deze grootschalige fraude aan het licht gekomen.

Er bestaat al een intensieve informatie-uitwisseling tussen de Belastingdienst en de kinderopvangorganisaties. Ook kunnen ouders tot drie maanden terug kinderopvangtoeslag aanvragen en worden de BSN-nummers van de ouders overlegd. De Brancheorganisatie is van mening dat de gestelde maatregelen effectief blijken te zijn. 

© Nationale Onderwijsgids