Normal_euro_geld_kind_smokkel_handel

(Novum) - De Belastingdienst heeft een miljoenenfraude ontdekt bij 34 gastouderbureaus. 32 bureaus fraudeerden met toeslagen, de andere twee fraudeerden met belasting. Dat heeft dinsdag een woordvoerder van de Belastingdienst gemeld.

Voor hoeveel geld precies is gefraudeerd kon de woordvoerder niet zeggen, maar het zou gaan om miljoenen euro's. Zo gaven sommige bureaus meer uren op dan er daadwerkelijk door ouders werd afgenomen. In sommige gevallen werden namen van ouders opgevoerd, maar in werkelijkheid brachten die hun kinderen helemaal niet bij de betreffende gastouder.

De zaken kwamen naar voren toen de administratie van meer dan 700 gastouderbureaus tegen het licht werd gehouden. Meer dan tachtig bureaus werden nader onderzocht. Uiteindelijk kwamen daar 34 frauderende bureaus uit.

Een gastouderbureau in de regio Den Haag zou voor meer dan 2 miljoen euro fraude hebben gepleegd met toeslagen. Een vader, zoon en dochter die het bureau runden, zijn dinsdag opgepakt, liet het Openbaar Ministerie eerder op dinsdag weten. Het drietal, 53, 27 en 25 jaar oud, wordt ervan verdacht dat het van 2011 tot en met 2013 toeslagen heeft aangevraagd op naam van kinderen die geen of minder uren kinderopvang genoten bij gastouders.

Volgens het OM werd een deel van de ontvangen toeslagen betaald aan de ouders voor wie ze waren aangevraagd. Deze ouders worden de komende weken gehoord. De rest van het bedrag staken de verdachten vermoedelijk in eigen zak.