Normal_kinderopvang_peuter_kleuter_meisje_speelgoed_spelen

De buitenschoolse opvang (bso) Evita in de Utrechtse wijk Terwijde moet de deuren sluiten. Ouders hebben een brief ontvangen van de Inspectie van het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Hierin stond de mededeling dat de opvang niet aan de wettelijke eisen voldoet en op 28 maart dicht moet. Dit meldt het AD. 

In vier jaar tijd heeft de opvang tien keer een inspectierapport gekregen met daarin voorstellen voor verbeteringen. De inspectie heeft een rapport opgesteld op 9 maart waarin staat dat er nog steeds veel mis is bij de opvang. Zo zou het pedagogisch beleid tekort schieten en in de praktijk niet goed uitgevoerd worden. Ook was er een stagiaire aan het werk zonder geldige Verklaring Omtrent Gedrag en zou de buitenspeelruimte onvoldoende zijn.

Volgens het pedagogische beleidsplan worden de activiteiten en workshops op de opvang gegeven door beroepskrachten, maar tijdens een inspectie stond er een ingehuurd zzp'er voor de groep dansles te geven. Het zou op woensdagen geregeld voorkomen dat een beroepskracht alleen voor de groep staat met teveel kinderen. De inspectie valt ook over de zorg voor de kinderen. “Er is weinig aandacht voor het ontwikkelingsniveau en de mate van zelfredzaamheid van de oudere kinderen. De regels die voor kleuters gelden, gelden ook voor kinderen van acht jaar en ouder. De oudere kinderen worden overdreven klein gehouden”, aldus de inspectie.

Woordvoerder van de opvang, Erik van Gelderen, vindt de sluiting door de inspectie buitenproportioneel. Er zou in het rapport staan dat er geen poppenhoek is. Volgens de woordvoerder zijn er wel poppen en ander spelmateriaal, alleen geen hoek. Vorige week is Van Gelderen ingeschakeld door de opvang voor advies. Er is ook een specialist ingeschakeld voor het pedagogisch plan. Doel is om de opvang open te houden. Intussen proberen de ouders hun kinderen op een andere bso te krijgen.

© Nationale Onderwijsgids