Normal_kinderopvang_peuters_kring_kinderen

Sinds een week mogen de subsidies aangevraagd worden voor cursussen taal- en interactievaardigheid voor pedagogisch medewerkers. Anders dan medewerkers van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen mogen gastouders de training niet zelf volgen. Het is de bedoeling dat bemiddelingsmedewerkers van gastouderbureaus de cursus volgen om de kennis vervolgens weer door te geven aan de aangesloten gastouders. Het KennisNetwerk Gastouderopvang (KNGO) zal daarvoor samen met het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Sardes trainers opleiden tot licentiehouder. Dit meldt KNGO.

In de subsidieregeling zijn twee trainingsprogramma's opgenomen. Het gaat om de cursussen 'Oog voor interactie' van het NJi en 'TINK' van Sardes. KNGO wil samen met de aanbieders inhoudelijke ondersteuning gaan bieden aan de trainers die de cursussen gaan geven. De bedoeling is om zoveel mogelijk uniformiteit in de trainingen en de controle hierop de bewerkstelligen.
 
Daarnaast wil de KNGO de mogelijkheid creëren om op vijf locaties in het land trainingen te organiseren op basis van open inschrijving. Zo kunnen kleinere organisaties, die niet voldoende medewerkers hebben om een interne training te boeken, ergens aanschuiven. Daarnaast kunnen gastouderbureaus bij het KNGO terecht voor vragen en hulp bij het aanvragen en verantwoorden van de subsidie bij Agentschap SZW. 
 
Het Agentschap SZW zorgt voor de uitvoering van de subsidieregeling. Bemiddelingsmedewerkers hebben recht op 2000 euro per persoon met een maximum van 25.000 euro per organisatie. De eerste aanvraagronde loopt nog tot en met 27 februari 2015.
 
© Nationale Onderwijsgids