Normal_handtekening

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de kinderopvang zijn tijdelijk gestaakt. Na drie besprekingen lijken de Brancheorganisatie Kinderopvang en de vakbonden te ver uit elkaar te liggen om op korte termijn een akkoord te kunnen bereiken. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Een groot twistpunt tussen de partijen is de flexibiliteit van personeel en opvang. De brancheorganisatie is van mening dat flexibiliteit belangrijk is, omdat de grootste kostenpost voor kinderopvangorganisaties de personeelskosten zijn. Ook vragen ouders vaker om flexibiliteit. De vakbonden daarentegen willen juist minder flexwerk om zo meer zekerheid voor de werknemers te krijgen. 
 
Uit het onlangs gepubliceerde Brancherapport Kinderopvang bleek dat kinderopvangorganisaties hebben ingeteerd op het eigen vermogen en dat de liquiditeit onder druk staat. Vakbond Abvakabo FNV wil een substantiële loonsverhoging om de koopkracht van werknemers te verbeteren, maar denkt met vaste banen ook te investeren in de kwaliteit: “Met vaste banen willen we vaste gezichten op de groep stimuleren en zo de kwaliteit verhogen.” Volgens de Brancheorganisatie is de crisis nog niet voorbij en hebben zij 'een andere keek op de economische realiteit.”
 
De gesprekken voor de nieuwe cao zullen in 2015 worden hervat. De huidige cao loopt af op 31 december 2014. 

© Nationale Onderwijsgids