Normal_peuterspeelzaal

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat er een basisvoorziening voorschoolse educatie moeten komen voor alle peuters in Nederland. Daarmee moeten alle kinderen met gelijke kansen kunnen starten op de basisschool. De organisatie heeft opnieuw een voorstel hiertoe ingediend bij de Tweede Kamer, zo meldt de VNG.

In het plan stelt de VNG voor om vanaf 2016 alle peuters tussen 2,5 en 4 jaar een basisaanbod aan te bieden van twee dagdelen onderwijs per week.  Nu hebben alleen peuters met een indicatie recht op opvang in een groep voor vroeg- en voorschoolse educatie (VVE). De gemeenten willen dit recht voor alle peuters gelijk trekken en daarmee ook hun startkansen. Ook komt dan een eind aan het huidige stelsel van versnipperde voorschoolse voorzieningen, verschillende financieringsbronnen en verschillende kwaliteitseisen, zo stelt VNG.

Al eerder diende de VNG een dergelijk plan in voor een voorschoolse basisvoorziening maar daar wilde minister Asscher van Sociale Zaken niets van weten. Hij vond de kosten van het plan, zo'n 815 miljoen euro, niet haalbaar. Nu beloofde de minister echter met de VNG in gesprek te gaan over het voorstel.

De VNG heeft zelf al nagedacht over hoe de basisvoorziening gefinancierd moet worden. Daarvoor wil de VNG deels de meevallers op de begroting voor de kinderopvang uit 2012 en 2013 gebruiken. Dit punt kan nog voor problemen zorgen want volgens de minister kunnen deze meevallers niet in de sector geïnvesteerd worden. De minister beloofde de Tweede Kamer te informeren over de uitkomsten van het gesprek met de VNG nog voor dat het begrotingsoverleg van Sociale Zaken plaatsvindt.

© Nationale Onderwijsgids