Logo_download

De Onderwijsinspectie is bezig met een onderzoek naar het bestuurlijk handelen van het College van Bestuur van de Landstede Groep in Zwolle. 'Signalen en bevindingen' zouden aanleiding zijn voor het onderzoek. Meer details wil de inspectie niet kwijt. De organisatie verzorgt onder meer mbo-opleidingen, voortgezet onderwijs en kinderopvang. Dit meldt de Stentor. 

De ondernemingsraad van de locatie Harderwijk zou een brief geschreven hebben aan de Tweede Kamer waarin bezorgdheid over de gang van zaken binnen de organisatie wordt geuit. Deze brief, zo meldt de Stentor, zou onderdeel zijn van het onderzoek. Daarnaast is er een 'burgerklacht' ingediend over de ict-opleiding in Harderwijk. 
 
De Landstede Groep staat momenteel al onder extra financieel toezicht van de inspectie. De inspectie wil niet bekend maken waarom er daarnaast besloten is tot een extra onderzoek. Volgens een woordvoerder zou het onderzoek zich in het algemeen richten op de vraag of het bestuur op alle fronten 'in control' is. 
 
Een concrete aanleiding voor het onderzoek is er volgens bestuursvoorzitter Rob van Kessel niet. Landstede, zo stelt hij, kampt met negatieve beeldvorming omdat de organisatie een grote omvang  heeft. "Wij zijn een organisatie met veel facetten. Dat wordt als een risico gezien door de onderwijsinspectie. Die is daar extra alert op sinds alle incidenten in de semi-publieke sector." Volgens Kessel zijn de eerste bevindingen van de inspectie niet verontrustend. De inspectie wil wel dat de organisatie gaat werken aan een striktere scheiding tussen onderwijs en nevenactiviteiten, aldus Kessel. 
 
© Nationale Onderwijsgids