Kinderdagverblijf

(Novum) - Het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, Estro, wil 470 van de 3300 voltijdsbanen schrappen. Grotendeels gaat het om pedagogisch medewerkers. Dat maakt interim-manager van Estro Rob Schuyt vrijdag bekend in het Financieele Dagblad.

De operatie komt bovenop een eerdere ingreep waarbij 750 vooral flexbanen zijn verdwenen. Voor de vierhonderd pedagogisch medewerkers die moeten omzien naar een andere baan is collectief ontslag aangevraagd. Met de bonden wordt onderhandeld over een sociaal plan, schrijft het FD. Daarnaast moeten ook zeventig banen verdwijnen bij de centrale organisatie in Amersfoort en Hengelo.

Het schrappen van banen is volgens Schuyt noodzakelijk om de 'ongekende teruggang in de markt te pareren'. "We moeten ingrijpen om de continuïteit van de organisatie veilig te stellen", zegt Schuyt in de krant. Estro heeft bijna zeshonderd kinderopvanglocaties.

In het huidige kinderdagverblijfseizoen krimp de vraag naar opvangplaatsen met dertig procent, als gevolg van het terugdraaien van de overheidssubsidies. Ook de opgelopen werkloosheid zorgt ervoor dat veel kinderen van de crèche worden gehaald. "En we denken dat de bodem nog niet is bereikt", zegt Schuyt.