Normal_fietsen_studentenstad_studenten

Studenten van Breda University of Applied Sciences organiseren in de komende weken op verschillende locaties in Breda onverwachte guerilla-acties. Deze ‘pop-ups’ zijn gericht op stedelijke interventies, waarbij zij voorbijgangers op een verrassende wijze bewustmaken van de stedelijke omgeving. Dit meldt Breda University of Applied Sciences.

Deze ‘urban guerilla’s’ zijn een voorbereiding op een internationaal project in Canada. De studenten doen als onderdeel van de minor ‘Retrofitting Urban Sprawl’ onderzoek naar alternatieven voor het autogebruik in twee wijken in Calgary. Met de Bredase guerilla-acties doen zij nu alvast ervaring op voor een vergelijkbare stedelijke interventie die zij in maart 2019 in Calgary gaan uitvoeren rond Tactical Urbanism. Hierbij zetten de studenten de kennis die in Nederland als ‘fietsland’ aanwezig is volop in. Zo draait het bij alternatieven voor het autoverkeer niet alleen om fietsbeleid, maar ook om het aantrekkelijker maken van steden door ze tot leven te brengen. 
 

Proefdraaien in Breda, ‘echte’ guerilla in Calgary

 
Met behulp van het Handboek Bike Guerilla’s - dat op basis van vijf jaar ervaring met guerilla-acties door BUas in samenwerking met de gemeente Breda is ontwikkeld - organiseren de studenten in opdracht van de gemeente Breda verschillende creatieve acties en evenementen in de stad. De gemeente ondersteunt deze initiatieven met microkredieten ter waarde van 500 euro per pop-up. De studenten doen zo naast theoretische kennis ook praktische ervaring op met het organiseren en uitvoeren van acties. 
 
Vier vertegenwoordigers van een groep van 30 medestudenten van de opleidingen Urban Design, Mobility en Spatial Planning mogen op kosten van de Canadese opdrachtgever - een stichting die zich inzet voor een veiliger en prettiger Calgary - in maart 2019 in Calgary hun plannen presenteren en een ‘urban guerilla’ uitvoeren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids