Normal_non-smoking__rookverbod__anti-roken__roken_verboden__hek__bord__grijze_lucht

Sinds 1 augustus 2019 is roken niet meer toegestaan op het campusterrein van Breda University of Applied Sciences (BUas). Hiermee loopt BUas 1 jaar vooruit op de wetswijziging, die aankondigt dat alle schoolterreinen vóór 1 augustus 2020 rookvrij moeten zijn. Dit meldt Breda University of Applied Sciences. 

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voert het programma 'Rookvrije schoolterreinen' uit per augustus 2020. Dat niet alleen het ministerie, maar ook BUas de gezondheid van studenten zeer belangrijk vindt, wordt onderstreept door het besluit van Breda University of Applied Sciences om al een jaar eerder met de rookvrije Campus te beginnen.
 

Duurzaamheid, vitaliteit en gezondheid

“Verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van studenten en werknemers van BUas is erg belangrijk voor ons. Voorheen kwamen vooral jonge studenten, die hier in hun eerste jaar begonnen, in de verleiding om te gaan roken. Op de nieuwe groene campus van Breda University of Applied Sciences, met extra veel buitenruimte in de vorm van een nieuw aangelegd park, ligt de nadruk op duurzaamheid, vitaliteit en gezondheid. Waar voorheen nog gerookt mocht worden in ‘dedicated spaces’, maken rookplekken nu geen onderdeel meer uit van de nieuw ontwikkelde campus en buitenruimten. Die tijd is voorbij”, aldus Tim van Leeuwen, Hoofd huisvesting, facilitaire zaken en planning van Breda University of Applied Sciences.
 
Wethouder Gezondheid, Miriam Haagh: “Als gemeente steunen we de beweging ‘Rookvrije Generatie’ die zich inzet om kinderen rookvrij op te laten groeien. Maar het blijft niet bij kinderen alleen, ook voor studenten zien we graag een omgeving waarin niet-roken de norm is. De keuze van BUas om de stap te maken naar een rookvrije campus ondersteun ik daarom van harte. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we roken verder ontmoedigen en de verleiding om te gaan roken zo klein mogelijk wordt.”

 

Verandermaatregelen

Om de gezonde levensstijl van medewerkers en studenten te ondersteunen, bouwt BUas onder ander een sportveld op de campus en ondersteunt zij haar medewerkers door een gratis OV-pas te bieden en een vergoeding op de aankoop van een fiets. Vanaf schooljaar 2020-2021 biedt de afdeling Human Resource Management (HRM) een begeleid stoppen met roken programma aan voor medewerkers én studenten. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids