Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

Er zijn de afgelopen tijd veel Nederlandse studenten die zich hebben aangemeld als mentor voor vluchtelingstudenten. Het mentorproject Refugees@campus van het UAF is bedoeld om vluchtelingen te helpen met inburgeren en hun studie. Tot nog toe blijkt het project voor zowel de Nederlandse als buitenlandse studenten aan te slaan. Dat meldt UAF.

In het Utrechtse Academiegebouw werd vorige week vrijdag de eerste groep van 70 mentoren op feestelijke wijze uitgezwaaid. Dat gebeurde onder toeziend oog van artiest Akwasi en schrijver Ernest van der Kwast.
Tijdens Refugees@campus gaat het  om wederkerigheid en gelijkwaardigheid. De bedoeling is dat vluchtelingen zich op die manier sneller en beter thuis voelen in Nederland en in het onderwijs. De komende drie jaar wil het UAF dat er 500 koppels komen van een mentor en een vluchtelingstudent. In een jaar tijd zijn er al 200 koppels gevormd.

Het ontkrachten van het negatieve beeld dat er bestaat van vluchtelingen is een veelgenoemde reden voor de Nederlandse studenten om samen te werken met een vluchteling. De grote opkomst studenten leidt tot tevredenheid bij Akwasi. Hij hoopt dat de mentoren ook later nog in contact blijven met hun student hoop dat jullie contact houden. De meeste studenten die zich hebben aangemeld studeren aan Vrije Universiteit van Amsterdam, de Haagsche Hogeschool, Fontys Hogescholen, Hanze Hogeschool of de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

De vluchtelingen zijn erg blij om een mentor aan hun zij te hebben. Vooral op het gebied van taal leren ze veel bij, waardoor het voor hen een stuk makkelijker wordt om de studie te volgen. Ook hun zelfvertrouwen gaat omhoog dankzij de hulp. De koppels studenten die vorige week uitgezwaaid zijn, worden door het UAF geëvalueerd. In juli wordt bekend wat de precieze uitkomsten zijn, maar nu al komen er van alle kanten positieve berichten binnen. Studenten die zich nog willen aanmelden als mentor kunnen dat doen op de website van UAF: www.uaf.nl/studentmentoring.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids