Normal_tu_delft_1

De Technische Universiteit in Delft haalt hoogopgeleide statushouders binnen voor een opleiding. Met het project Engineers for Refugees krijgen ze les in het Nederlands en worden ze met behulp van een buddy wegwijs gemaakt in het studie- en banenaanbod in Nederland. Het doel ervan is om deze mensen aan een goede toekomst te helpen. Dat meldt het AD.

Er is al gestart met een tiental vluchtelingen en tot nu toe pakt dat positief uit. Er kan veel van elkaar worden geleerd. Voorzitter Kasper IJzermans van Engineers voor Refugees (E4R) is verheugd dat zijn stichting mensen kan helpen om hun leven weer op de rit te krijgen.

Vluchtelingen die deelnemen aan het project krijgen eerst een korte taalcursus Nederlands. Daarna komt er een begeleider (buddy) in beeld die samen met de vluchteling gaat kijken wat de mogelijkheden zijn. Elke drie maanden is er weer een andere buddy. Het is de bedoeling dat een kandidaat uiteindelijk ook daadwerkelijk een opleiding gaat volgen. Dat kan aan de TU-Delft zijn, maar ook ergens anders in het land. De begeleiding heeft vooral een culturele insteek, maar is er ook op gericht om iemand de juist keuze te laten maken.

Vluchtelingen die in Nederland een studie volgen, doen dat in een derde van de gevallen aan een universiteit. De richtingen informatica, techniek & exact, zorg en welzijn en economie zijn in trek bij de vluchtelingstudenten. Of de TU-Delft door de actie Engineers for Refugees veel nieuwe aanmeldingen heeft voor komend studiejaar, is nog niet bekend. Studenten die graag buddy willen zijn, kunnen zich opgeven via www.engineersforrefugees.com.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids