Normal_elektrische_laadpaal_plug

Twee studenten van Avans Hogeschool en de HZ University of Applied Sciences hebben een ondergrondse variant van de oplaadpaal ontwikkeld. De 'Streetplug' is genomineerd voor de Accenture Innovation Award 2016. Dit meldt Vereniging Hogescholen.

De studenten ontwikkelden de Streetplug tijdens hun stage bij het bedrijf TecforRec op aanvraag van de gemeente Venlo. De Streetplug wordt onzichtbaar in de openbare ruimte in de grond geplaatst, maar is aangesloten op de meterkast van de gebruiker. Het kan geactiveerd worden door middel van een applicatie. Dankzij een veersysteem verschijnt de Streetplug bovengronds en kunnen gebruikers hun elektrische voertuig met een stekker aansluiten. Na het sluiten van de Streetplug start het laadproces automatisch. 
 
De Streetplug is genomineerd voor de Accenture Innovation Award. Dit is een jaarlijks terugkerende innovatiewedstrijd voor de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en concepten. De uitreiking van de Innovation Awards vindt plaats op 28 oktober 2016 in DeFabrique in Utrecht. 
 
Inmiddels is een pilot met de verzinkbare oplaadpaal succesvol en worden er eind 2016 25 geplaatst in Venlo. Ook andere gemeenten tonen er belangstelling voor. Ondertussen zijn meerdere autofabrikanten geïnteresseerd in de Streetplug. Zij zien het als oplossing voor mensen met bijvoorbeeld een oprit. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids