Logo Evangelische Hogeschool Ede

AMERSFOORT - De Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort heeft voldoende aanmeldingen binnen om ook volgend jaar te starten met het EH-Basisjaar. Eerder gaf de hogeschool aan zich zorgen te maken over het aantal aanmeldingen, doordat aanhoudende onduidelijkheden over het evenuteel omzetten van studiefinanciering in een sociaal leenstelsel, grote onzekerheid zaaide onder jongeren.  

De plannen hebben namelijk forse (financiële) consequenties voor eindexamenkandidaten. Studenten die in september 2013 aan een vervolgstudie beginnen, krijgen nog voor hun hele studie (dus vier jaar) studiefinanciering. Wanneer zij liever eerst een tussenjaar kiezen zoals het Basisjaar, verspelen ze de studiefinanciering en vallen ze onder het leenstelsel, wat betekent dat er schulden opgebouwd gaan worden. 
 
“Minister Bussemaker heeft aangegeven medio 2013 een besluit te nemen, maar tot op heden geeft zij geen openheid van zaken over de status van de plannen,” laat directeur Els van Dijk weten. “Eindexamenkandidaten werden geacht voor 1 mei een studiekeuze gemaakt te hebben. Maar hoe kun je van aanstaande studenten een verantwoorde studiekeuze verwachten wanneer zij niet weten waar zij aan toe zijn? Dat noem ik een vorm van onverantwoord bestuur.”
Inmiddels gaan er geruchten rond die duiden op uitstel van invoering van het leenstelsel naar september 2015.
 
De EH presenteerde in maart jl. een nieuwe opleiding die anticipeert op de overheidsplannen: EH-Xtra. Met deze deeltijdopleiding biedt de EH een alternatief voor aankomende studenten die vanwege de financiële consequenties afzien van het Basisjaar. EH-Xtra is alleen te volgen naast een andere, reguliere studie in het hoger onderwijs. Vanwege die reden worden de colleges gegeven in het weekend. “Wij krijgen van potentiële Basisjaarstudenten en/of hun ouders te horen dat dat zij voor een duivels dilemma staan,” licht Van Dijk toe. “Enerzijds ziet men heel erg uit naar de vorming en toerusting die zo noodzakelijk is en zoals die op de EH gevonden wordt, maar anderzijds kan men het zich niet permitteren om de laatste kans op studiefinanciering te laten lopen.”
 
© Nationale Onderwijsgids