Logo_logo_evangelische_hogeschool

Een wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat de benamingen 'hogeschool' en 'universiteit' beschermd worden. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, moet de Evangelische Hogeschool haar naam veranderen, omdat zij geen hbo-opleidingen aanbiedt. De ChristenUnie vraagt om een uitzondering. Dat meldt DUB, onafhankelijk medium van Universiteit Utrecht.

De Evangelische Hogeschool biedt een tussenjaar voor christelijke jongeren voordat zij naar het hoger onderwijs gaan. De ChristenUnie wil dat de hogeschool haar naam mag behouden, omdat de hogeschool volgens de CU “al meer dan veertig jaar een begrip is in christelijk Nederland”.

Minister Bussemaker wil met het voorstel een einde maken aan de praktijk dat instellingen zich ten onrechte universiteit, university (of applied science) of hogeschool noemen en studenten daardoor misleiden. Een uitzondering is gemaakt voor instellingen die geen inschrijvingsgeld vragen en geen graden afgeven, zoals de Kleuteruniversiteit en de Universiteit van Nederland. Ook Volksuniversiteiten en –hogescholen zijn uitgezonderd, omdat zij geen graden in het vooruitzicht stellen en maatschappelijk gevestigde instituten zijn die deze naam al lang dragen. CU-Kamerlid Eppo Bruins wil die uitzondering ook voor de Evangelische Hogeschool.

Aanleiding voor de wetswijziging vormen onder andere beledigende uitspraken van de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR). De minister kon daartegen geen stappen ondernemen omdat de IUR geen bekostigde instelling is. Met de wetswijziging wordt het straks mogelijk om hiertegen wel op te treden. Morgen praat de Tweede Kamer over het wetsvoorstel.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids