Normal_10057

AMSTERDAM (Novum) - De Boekenweek wordt dinsdagavond ingeluid met het traditionele Boekenbal.

Beiden staan dit jaar in het teken van het thema Vriendschap en Andere Ongemakken. Schrijvers, recensenten, uitgevers en andere literaire betrokkenen maken hun opwachting in de Stadsschouwburg aan het Leidseplein in Amsterdam.

Boekenkopers krijgen de komende na een aankoop van minstens 12,50 euro het geschenkboek Heldere Hemel van de Vlaamse schrijver Tom Lanoye mee.

Ondanks de verspreiding in België, dit jaar voor het eerst, verschijnt de oplage van het boekenweekgeschenk dit jaar in minder grote oplage dan vorig jaar.

Het gaat om bijna negenhonderdduizend exemplaren. Het boekenweekessay heet Verder Alles Goed en is geschreven door Nico Dijkshoorn.

Overal in Nederland worden boekenweekactiviteiten georganiseerd. Zo kunnen radioluisteraars woensdag een dansje winnen met hun favoriete schrijver.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam biedt vanaf zaterdag literair soelaas door boeken 'op recept' te leveren. Tijdens ingelaste spreekuren kunnen lezers bij de zogeheten 'culturele apotheek' een boekenrecept krijgen, 'inclusief de juiste dosering, beste tijdstip van inname en eventuele bijwerkingen'.

Boekenketen Bruna opent honderd tijdelijke, digitale boekverkooppunten op drukke plekken. Verschillende uitgeverijen grijpen de week aan als gelegenheid om boeken over al dan niet virtuele vriendschappen uit te lichten.

In het Concertgebouw in Amsterdam wordt zaterdag het Boekenweekconcert georganiseerd met Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr.

In Vlaams cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam nodigen Lanoye en Dijkshoorn vrienden als Connie Palmen en Gerrit Komrij uit.

De boekenfeestelijkheden worden op 24 maart afgesloten in Deventer. Lanoye en Dijkshoorn betreden daar het podium met onder anderen Kees van Kooten, Stine Jensen en Joost Zwagerman.