Normal_9227

DEN HAAG (Novum) - Hoewel scholen de laatste jaren meer uitgeven dan er binnenkomt, heeft een groot aantal nog veel geld in kas. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het geld dat de middelbare scholen in kas hadden groeide van ruim 2,7 miljard euro in 2006 naar een hoogtepunt van 3,1 miljard euro in 2009. In 2010 daalde dit bedrag naar ruim 2,9 miljard euro. Bij de basisscholen werd al in 2008 een hoogtepunt van 1,8 miljard bereikt. In 2010 hadden ze nog bijna 1,6 miljard euro in kas.

In 2006 was het saldo van de baten en lasten bij zowel basisscholen als middelbare scholen honderd miljoen euro in de plus. Dat zakte langzaam naar een negatief saldo in 2009. In 2010 verdriedubbele het negatieve saldo voor de basisscholen van ruim honderd miljoen euro negatief naar 350 miljoen euro negatief. De middelbare scholen hadden een saldo van bijna honderd miljoen euro negatief.

De scholen zijn vooral meer kwijt aan personeelskosten. Die groeiden met 21 procent. Het aantal voltijdbanen nam met tweeënhalf procent toe en daarnaast kwamen veel leraren in hogere salarisschalen terecht. Daar kwam bij dat de cao-lonen met elf procent stegen.

Al in 2006 wees onder meer de Algemene Onderwijsbond erop dat scholen te veel geld op de bank hebben staan. Om voorbereid te zijn op bijvoorbeeld een plotselinge daling van het aantal leerlingen hebben scholen vaak een buffer, maar die buffer zou vaak veel groter zijn dan nodig.