Normal_pepernoten__sinterklaas__zwarte_piet__snoepgoed

30 procent van de basisscholen maakt dit jaar gebruik van roetveegpieten. In de grote steden neemt Sinterklaas vaker roetveegpieten mee naar de basisschool dan in andere regio’s. Dit geldt ook voor openbare scholen ten opzichte van confessionele scholen, en grote scholen versus kleine scholen. Dit blijkt uit onderzoek van DUO.

30 procent van de basisscholen viert het Sinterklaasfeest dit jaar met roetveegpieten (al dan niet gecombineerd met andere pieten), in 2017 was dit nog een kwart. Op 83 procent van de scholen komen (ook) zwarte pieten tegen 85 procent vorig jaar. 4 procent van de basisscholen viert het Sinterklaasfeest dit jaar met een ander soort pieten, waaronder voornamelijk ‘bruine pieten’. 
 
23 procent van de leerkrachten geeft aan dat de school zich in de keuzes omtrent het Sinterklaasfeest heeft laten beïnvloeden door de ‘zwartepietendiscussie’. In 2017 was dit iets meer, namelijk 28 procent. De beïnvloeding door de zwartepietendiscussie is hoger rondom de grote steden, openbare scholen en scholen met meer dan 200 leerlingen. Bij circa één op de tien scholen zorgde de discussie dit jaar voor enige verdeeldheid binnen het team. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids